Foto: Peter Doggers

Respect

Sluiting

Foto: Peter Doggers

Stand-up comedian en schaakcommentator Tex de Wit praatte de slotceremonie met veel vaart aan elkaar. Zijn eerste ‘gast’ was wethouder Gert Vos van Hoogeveen, die de afgelopen week onder de indruk was geraakt van de ‘nobele geest’ van de schaaksport: “Ik heb wel voetbal en volleybal gespeeld, daarbij is het altijd lawaaierig. Hier heerst een respectvolle, geconcentreerde sfeer.”

Hij noemde het een grote eer om dit schaakevenement in het raadhuis te mogen herbergen en zei te verwachten dat het toernooi ook in 2015 weer welkom zal zijn. Daarna vroeg hij een applaus voor toernooisecretaris en allesdoener Jeroen Bottema, en voor de nieuwe toernooidirecteur Loek van Wely, die een ‘geweldige job’ had gedaan: “Ik heb alleen maar tevreden gezichten gezien deze week.”


Gert Vos | Photo: Peter Doggers

Penningmeester Teun Boersma richtte een speciaal woord tot Loek van Wely: “Je hebt er iets heel bijzonders van gemaakt en ik ben ervan overtuigd dat je een goede ‘ruiter’ wordt.” En hij bood de regerend Nederlands kampioen een fraai boek genaamd ‘De Schoonheid van het Paard’ aan.

Op de herhalingsvraag van Tex de Wit wat nu eigenlijk erger was: onderaan eindigen in een toernooi of een toernooi leiden, hield Van Wely het nog steeds in het midden: “Ik was deze week niet echt mezelf... volgende week ben ik een speler, en schaken geeft mij zeker minder stress. Of ik meer respect heb gekregen voor organisatoren? Nou, ik ben misschien wel eens gemeen tegen sommige geweest... ik zal nu eerder tot tien tellen voor ik dat doe.” In ieder geval hebben velen deze week respect gekregen voor de leidinggevende capaciteiten van de topschaker uit Tilburg.


Loek van Wely | Foto: Peter Doggers
 
De prijsuitreiking
Wouter Slump kreeg een prijs voor de beste prestatie in de McDonald’s-simultaan door Nick Maatman. In Amateurgroep 2 (de ochtendgroep) werd Tinus Fleur kampioen. Die had enkele decennia geleden nog eens een gewonnen stelling gehad tegen Loek van Wely in Gorredijk. Had hij die gewonnen stelling ook verzilverd, dan had hij hier vandaag misschien in een andere hoedanigheid op het podium gestaan. De hoofdprijs in Amateurgroep 1 (middag) ging naar Johan Mostertman.

Van Wely gaf aan dat hij de nieuwe opzet van het toernooi, met twee matches in plaats van een vierkamp, geslaagd achtte: “We hadden vier geweldige vechters. Ik hoopte op veel besliste partijen en compromisloos spel, en ze hebben me niet teleurgesteld. Alleen Baadur Jobava, die heeft hier een paar ‘normale’ partijen gespeeld. Dat hadden we niet afgesproken.”
Jan Timman was natuurlijk teleurgesteld met zijn resultaat, maar zei dat hij het mooi had gevonden tegen zo’n interessante speler uit te komen. Op de vraag aan Jobava of hij ‘happy’ was, zei deze simpelweg: “Yes!”


Jobava bedankt Timman | Foto: Peter Doggers

De Wit, een fan van Shirov’s Fire on Board boeken, vroeg de auteur of we binnenkort een derde deel konden verwachten. “Misschien”, reageerde deze, nog steeds een beetje aangeslagen. “Maar dan gaat het waarschijnlijk ‘Smoke after Fire’ heten...”
Anish Giri stond, evenals Baadur Jobava, klaar om naar het Grand Prix-toernooi in Tashkent af te reizen: “Het ging hier heel goed, hopelijk kan ik dat daar vasthouden. Ja, ik word daar nu misschien tot de favorieten gerekend, maar ik heb nog steeds het gevoel dat mijn rating een beetje te hoog is.” Dat gaan we de komende dagen zien.


Anish Giri kreeg zijn van Gert Vos uitgereikt | Foto: Peter Doggers

Als laatste reikte Van Wely een prijs uit aan Mees van Osch, die in de Open groep zijn eerste meesternorm heeft behaald. En zo waren er vele tevreden gezichten, zaterdagavond in Hoogeveen.

Alle betrokkenen bij het toernooi hartelijk bedankt, en hopelijk tot volgend jaar!