Nakamura wint Kroongroep a la Kramnik

Hikaru Nakamura heeft de Univé-Kroongroep gewonnen met de mooie score van 4,5 uit 6. De Amerikaan volgde exact dezelfde toernooistrategie als Vladimir Kramnik, de winnaar van vorig jaar: drie winstpartijen met wit, drie remises met zwart. De beloning mag er zijn: Nakamura incasseerde de eerste prijs van 4000 euro en steeg vijf kostbare Elopunten op de internationale ratinglijst.
Dat laatste telt voor hem op dit moment even zwaar als een eerste prijs. Een matig optreden in het recente Grand Prix toernooi in Londen kostte Nakamura twintig ratingpunten, waardoor hij uit de mondiale toptien zakte. Met de vijf punten in Hoogeveen heeft hij het verloren terrein nog lang niet goedgemaakt, maar het is een stap in de juiste richting.
Hoewel remise volstond voor de eindzege, completeerde Nakamura zijn kopie van de Kramnik-score ten koste van concurrent Sergei Tiviakov. Hij vertelde dat hij onder andere omstandigheden waarschijnlijk geen risico zou hebben genomen, maar dat hij na dat rampzalige toernooi in Londen toch echt op jacht moest naar ratingpunten. Hij had daarom besloten vastberaden op winst te spelen.
Met die lovenswaardige instelling leverde Nakamura de beste partij af die de Kroongroep dit jaar heeft opgeleverd. Hij componeerde een strategisch meesterstuk door zijn tegenstander zonder offers of combinaties gaandeweg over de rand van het bord de te drukken. Tiviakov was overigens bijzonder ontevreden over zijn rol in het geheel. Hij vond dat hij in een gelijke stand rond de 20ste zet ernstige fouten had gemaakt die in het vervolg onherstelbaar bleken.
Anish Giri en Yifan Hou sloten met een correcte remise een matig verlopen toernooi af. Hoewel Hou met een score van 2 uit 6 op de laatste plaats eindigde, heeft zij misschien meer reden tot tevredenheid dan Giri, die een half punt meer scoorde maar in geen enkele partij indruk maakte. Het lukte Hou om in al haar witpartijen de tegenstander onder druk te zetten. En als zij in de vierde ronde die gouden kans tegen Tiviakov had benut, zou zij zelfs op een uitstekend toernooi hebben kunnen terugzien.
Buitengewoon spannend was de laatste ronde van het open toernooi, waarin Friso Nijboer een voorsprong van een vol punt op vier Nederlandse grootmeesters moest verdedigen. Drie van hen vielen na lange gevechten af. Robin van Kampen verzuimde Jan Timman te verslaan en Sipke Ernst zag een voordelige stand tegen de Wit-Rus Kasparov in remise verzanden.
De vierde achtervolger, Erwin L’Ami, moest Nijboer zelf in toom zien te houden. Het werd een heroïsch gevecht dat in de eindfase door een dichte haag toeschouwers werd gevolgd. Ten slotte won L’Ami een paardeindspel dat volgens de alles wetende tablebases houdbaar was, maar in de praktijk onverdedigbaar was voor een vermoeide schaker met weinig bedenktijd. Zo eindigden L’Ami en Nijboer samen op de eerste plaats, gevolgd door het kwartet Van Kampen, Timman, Ernst en Bosboom. De Nederlanders hebben het wel eens slechter gedaan.
 


Statistics