Nakamura met de schrik vrij

Bijna heeft Hikaru Nakamura de Kroongroep van het Univé-toernooi op zijn naam geschreven. Twee remises veranderden niets aan de stand, zodat de Amerikaan in de slotronde tegen concurrent Sergei Tiviakov aan een half punt genoeg heeft voor de eindzege. Het is natuurlijk mogelijk dat Tiviakov met zwart alle registers lostrekt, al ligt het meer voor de hand dat hij geen grote risico’s neemt en zich schikt in de tweede prijs en een bescheiden ratingwinst.
Nakamura had het vandaag niet gemakkelijk. Zijn problemen begonnen al bij aankomst in de speelzaal, toen hij tot zijn schrik ontdekte dat hij met zwart tegen Yifan Hou moest spelen en niet met wit tegen Tiviakov, de tegenstander op wie hij zich had voorbereid. Nakamura wist even niet waar hij het moest zoeken. Hij snelde naar buiten en keerde pas terug nadat de wind alle negatieve gedachten uit zijn hoofd had gewaaid.
Achter het bord lukte het Nakamura niet de openingsproblemen op te lossen. Zijn wat gammele stelling met een achtergebleven pion op d6 werd door Hou lelijk in de tang genomen. Zonder zich te haasten voerde de wereldkampioene de druk op en het is goed mogelijk dat analyse zal uitwijzen dat zij ergens groot voordeel heeft kunnen bereiken. Zoals het ging kwam Hou net niet ver genoeg voor de winst. Bij de 71ste zet gaf zij een eindspel met ongelijke lopers remise.
Het heeft weinig gescheeld of Tiviakov was bij Nakamura langszij gekomen. Tegen Giri bereikte hij zo weinig uit de opening dat hij in het vroege middenspel remise aanbood. Toen Giri weigerde, ging Tiviakov er eens goed voor zitten. Hij wikkelde af naar een lichte stukkeneindspel waarin een zwart paard hulpeloos heen en weer sprong tussen uitzichtloze velden. Giri vervloekte intussen het moment waarop hij gemeend had dapper te moeten zijn.
De Nederlandse kampioen ontsnapte ten slotte met remise, nadat Tiviakov een kans had laten liggen. Volgense beide spelers zou wit waarschijnlijk gewonnen hebben gestaan als hij 35. La6 vooraf had laten gaan door 35. g5. Speel zwart dan op enig moment … Le7xf6, dan neemt wit terug met de g-pion. In de partij won Tiviakov een pion, maar kon hij een door Giri opgeworpen verdedigingsmuur niet doorbreken.
In het open toernooi won koploper Friso Nijboer zijn zevende partij op rij. Zijn slachtoffer was ditmaal Li Riemersma, die zich twee ernstige misgrepen permitteerde. Na de eerste stond hij slecht, na de tweede was verlies van groot materiaal onvermijdelijk. Nijboer gaat de slotronde in met een punt voorsprong op vier andere Nederlandse grootmeesters: Erwin L’Ami, Jan Timman, Robin van Kampen en Sipke Ernst.
 


Statistics