Kramnik stelt eindzege veilig

Opnieuw beleefde het Univé-toernooi een prachtige ronde met twee halsbrekende Kroongroep-partijen, die allebei de wereld rond zullen gaan. Bovendien konden anders dan gisteren aan het eind van de dag twee winnaars de complimenten in ontvangst nemen. Anish Giri versloeg Judit Polgar en Vladimir Kramnik stelde de eindzege veilig ten koste van Maxime Vachier Lagrave.
Giri – Polgar was een partij waarop de toeschouwer zich kon verkijken. Het leek alsof Giri zo voorbeeldig manoeuvreerde dat Polgar geen andere uitweg zag dan een koffiehuisaanval, inclusief een incorrect stukoffer. Maar de schijn bedroog. Zwart had wel degelijk compensatie voor het stuk en het is zeer de vraag of wit op winst had kunnen spelen als Polgar 38 … Lb3 had gespeeld in plaats van de vreemde zet 38 … Lb5?.
Toen Giri op zijn beurt het sterke 39. Tb7 verzuimde, kon Polgar met 39 … Ld3 nog flink tegenspartelen. In plaats daarvan bracht ze de zwarte stelling om zeep met de afschuwelijke grafzet 39 … g5. Daarna liet Giri niet meer los. Trots op zijn prestatie was de Nederlandse kampioen niet. Maar blij was hij wel: ‘Gelukkig heb ik toch nog een partij gewonnen.’

Kramnik-vachier
Kramnik bedierf de 21ste verjaardag van MaximeVachier Lagrave door hem te verslaan in een meeslepend gevecht van 87 zetten. Na een wat ongewone opening leek zwart te balanceren op de rand van de afgrond, maar Vachier Lagrave wist wat hij deed en bleef wonderwel op de been.
Het eerste kritieke punt werd bereikt bij de 26ste zet. Het is moeilijk te begrijpen waarom de Fransman in die stelling in paniek raakte en een volstrekt onnodig kwaliteitsoffer bracht. Ook Kramnik vertelde na afloop dat hij zich had verbaasd over 26 … Td4? Hij had alleen gerekend met 26 … Da4, waarna zwart volop meedoet.
Na het incorrecte offer stond Kramnik op winst, maar ook hij maakt wel eens foutje. Dat was ditmaal de ondoordachte zet 35. gxh6?, waarna wit opnieuw moest beginnen. Toch kwam het ten slotte in orde voor wit. Misschien was de stelling die na 40 zetten ontstond houdbaar voor een computer, maar voor een mens was de opdracht te zwaar. Vachier Lagrave verzeilde in een dame-eindspel met een pion minder dat Kramnik geduldig naar winst schoof.
De afloop van het open toernooi is volstrekt ongewis. Misschien krijgen we één eindwinnaar, maar het is ook mogelijk dat twee of drie spelers de eerste prijs zullen delen. Het beste uitgangspunt hebben de koplopers Illya Nyzhnyk en Alex Lenderman. Vijf achtervolgers staan een half punt op hen achter.
 


Statistics