Opening

Onder grote belangstelling van publiek en pers heeft voormalig Tweede-Kamervoorzitter Dick Dolman het twaalfde Essent-schaaktoernooi in het gemeentehuis van Hoogeveen geopend. Tegelijkertijd vond onder leiding van toernooidirecteur Jeroen van den Berg en hoofdarbiter Koos Stolk de loting van de Kroongroep plaats. Die had als resultaat dat Ivan Sokolov zondag met wit tegen de Française Marie Sebag speelt en Jan Smeets het van achter de witte stukken opneemt tegen Ahmed Adly.

Burgemeester Urlings die eerder deze week zijn vertrek bij de Drentse gemeente aankondigde, heette de aanwezigen hartelijk welkom. Hij bedankte de medewerkers van het toernooi voor het op tijd gereed krijgen van alles en nodigde een ieder uit de komende negen dagen op het gemeentehuis van het toernooi te komen genieten.

Dolman probeerde in zijn speech een verklaring te geven voor het feit dat veel schakers tegen beter weten in blijven hopen dat ze ooit beter zullen gaan spelen. Terwijl ze in werkelijkheid allang niet meer vooruitgaan of zelfs slechter gaan spelen. Ter illustratie van zijn theorie haalde hij herinneringen op aan een partij van hem tegen wijlen Piet Veltheer, destijds oud-toernooidirecteur van het Hoogovens-schaaktoernooi. Dolman won die partij overigens.

Als ludieke gebeurtenis bij de loting werkten de aanwezige deelnemers Ivan Sokolov en Jan Smeets en stand-ins Joke Strijker - vertegenwoordigster van Essent - voor Marie Sebag en Tom Bottema - persdienst - voor Ahmed Adly een wedstrijd af wie het snelst 12 verjaardagskaarsjes op een taart kon plaatsen én aansteken. Strijker won met grote voorsprong voor Bottema en Sokolov. 'Vrij snel brak er een van mijn kaarsjes', verklaarde Smeets zijn laatste plaats. 'Dan weet je dat jouw situatie in principe hopeloos is.' De taarten in de huisstijl van het toernooi waren overigens gebakken door Daphne, Ronald en Robbert van de eindexamenklas van de horeca-opleiding van het RSG Wolfsbos-Harm Smeenge. En dat alles onder leiding van hun docent Jeroen Hooijveld.

Een bijzondere rol bij de opening werd verzorgd door de sopraan Gea Passies en Johanan Havinga. Zij vertolkten een viertal liederen van de Duitse componist Kurt Weil. Passies leidde de liederen in met verhalen over het leven van Weil.

Ten slotte sloot Van den Berg de openingsceremonie en nodigde hij de aanwezigen uit om samen met hem het glas te heffen op het toernooi.

Volledige tekst speech Dick Dolman

 

Eerste zet Kroongroep

Staatssecretaris Jet Bussemaker van Sport zal zondag in het gemeentehuis van Hoogeveen de eerste zet van de kroongroep verrichten. Bussemaker doet die zet aan het bord van de op papier sterkste deelnemer Ivan Sokolov die met wit tegen de Française Marie Sebag speelt.
Aanvang van de eerste ronde is precies om 14.00 uur.

Open Ronde 1

De eerste ronde van het open toernooi van het twaalfde Essent Toernooi kende een flink aantal verrassingen, in die zin dat de hogere ratings er lang niet altijd in slaagden van hun lager gerate tegenstanders te winnen. De topfavorieten deden overigens over het algemeen wel wat er van hen verwacht mocht worden: bij de eerste tien borden wist alleen Erwin l'Ami geen vol punt te scoren. De pas 13-jarige Indiër Sahaj Grover hield hem met wit in een weinig opwindende partij knap op remise.

Floris van Assendelft had het genoegen de sterke Russische grootmeester Mikhail Ulibin te verslaan. Vlak voor de tijdnoodfase bood de Enschedeër zijn illustere tegenstander nog remise aan. 'Ik had toen al wel door dat ik zo goed als gewonnen stond. En ik dacht: als hij het (remiseaanbod) weigert, dan ga ik er gewoon dwars doorheen.' Aan een iets lager bord maakte de Belg Alwin dal Borgo indruk door Igor Naumkin op remise te houden.

John van der Wiel won naar eigen zeggen 'met het nodige geluk' van Jan Balje. 'Het was in feite potremise toen hij in de fout ging', aldus de Leidenaar. 'Maar ik heb vaker gewonnen gestaan en toch remise gespeeld, dan gewonnen terwijl het de hele partij remise stond.'

Anne Haast verraste met een overwinning op Richard Vedder die zo'n 300 elopunten meer heeft. In de tijdnoodfase deed die een ongemotiveerde winstpoging waarna de Brabantse hem in een matnet kreeg. 'Hij had op zetherhaling moeten ingaan', stelde Haast. Volgens Herman Grooten was het geen toeval dat Haast de winstpoging van Vedder weerlegde: 'Anne is in Nederland wereldkampioen mat-in-drie-zetten. Daar heeft ze er zoveel van opgelost.'

De open kampioen van Nederland Ali Bitalzadeh kwam de eerste ronde niet uit de verf. Tegen Jouke Algra leed hij een pijnlijke nederlaag. 'Ik maakte een enorme blunder die een stuk kostte. Daarna kon ik me niet meer herstellen.'

Vedder - Haast

 

Wit is net remise uit de weg gegaan door met zijn koning het vijandelijk kamp binnen te wandelen. Het is nu verleidelijk om 38...Txh3 te spelen om de witte koning verder op te jagen. Zwart bedenkt echter een veel sterker plan. 38...Kh7! 39.Pxd5 Txf2 40.b4 Pxf4! 41.Pxf4 Txf4 42.Ta7 e4 43.b5 e3 0-1

 

 

Fier - Kuipers
De laatste zetten heeft wit de druk op f7 flink opgevoerd. Zwart lijkt zijn stelling met maar liefst 5 stukken goed verdedigd te hebben maar de volgende witte zet bewijst het tegendeel. 35.Tg6! 1-0 vanwege 35...fxg6 36.Dxg6 Kh8 37.Dxh6 Dh7 38.Dh8# of 35...Kh7 36.Te6! met damewinst.

Open ronde 2

Wat doen de kroongroepdeelnemers op de wat vreemde vrije dag tussen opening en eerste ronde? Je zou ze aanraden aan de hand van de loting hun voorbereiding nog eens na te kijken, een wandelingetje te maken, beslist niet naar de partijen van het open toernooi te gaan kijken en vroeg onder de wol te gaan.
Ivan Sokolov deed het ook zo. Hij liet zijn gezicht niet zien in het Hoogeveense gemeentehuis.
De andere drie kwamen wel, de een overigens wat langer dan de ander. Marie Sebag en Ahmed Adly waren snel weer.verdwenen, toen ze zagen dat de vierde WK-partij Anand - Kramnik weinig voorstelde.
Maar Jan Smeets was de hele middag aanwezig en volgde de ontwikkelingen in het open toernooi intensief. Hij schudde zijn hoofd bij de razendsnelle nederlaag van Daan Brandenburg tegen de Indiër Gupta en hij knikte goedkeurend bij de gepolijste zege van Friso Nijboer op de Rus Bykhovsky.
Opmerkelijk stil was Smeets, toen Merijn van Delft de Braziliaan Alexander Fier in een mataanval leek te gaan vernietigen.

Van Delft - Fier na de 24ste zet van zwart. Wits volgende zet is een voltreffer: 25. f6! Pxf6
Wat anders? Na 25 ... Pxh2 wint 26. f7+ Kh8 27. fxe8D Pxf1 28. Df7 met driedubbele aanval op b7, f1 en h6.
26. Lxh6!
Nog een krachtzet. In de perskamer werd het punt voor Van Delft al geteld, maar Smeets was sceptisch: 'Ik weet het nog niet. Merijn heeft weinig tijd.'
26 ... gxh6 27. Dxf6 Dc7
Alle moeilijke zetten zijn gespeeld en met de simpele afronding 28. Lf5 kan wit het punt veilig stellen. Hij wint dan een volle kwaliteit.
27. g7?? Dxg7 28. Df2 Tc5!
Wits aanval is voorbij. Vier zetten later gaf Van Delft op. Smeets slotcommentaar: 'Ik had liever ongelijk gehad.'

Misschien de populairste Nederlandse deelnemer in de open groep is de 16-jarige Anne Haast. Van haar overwinning op Richard Vedder in de openingsronde namen de toeschouwers met grote instemming kennis en op de tweede dag was het opnieuw druk rond het bord waarop zij tegen de sterke Indiër Das Neelotpal (400 Elo punten meer) speelde. De opening verliep beroerd voor Anne, maar met handig spel vocht ze zich terug in de partij.

Haast - Neelotpal na de 34ste zet van zwart. Er volgde:
35. Pd6?
Heel voor de hand liggend, maar helaas had wit een kleinigheid over het hoofd gezien. Met 35. Dd6! kon ze remise maken. Er kan volgen 35 ... Txc2 (35 ... fxe4? 36. Dxe6+ Kh8 37. Dxc8+) 36. Dxe6+ Kh8 37. Pg5 h6 38. Pf7+ Kh7 39. Pg5+ met eeuwig schaak.
35 ... Tc5 36. Pb5 Db8!
Nu drong het tot wit door dat het geplande 37. Dd7 faalt op 37 ... Txe5! met de dreiging Te1 mat. In arren moede speelde ze 37. Dd6 Dxd6 38. exd6 Pc6 maar dat eindspel was verloren.
De zwartspeler was een heer. 'Ik ben heel goed weggekomen en dat ik na 37. Dd7 die toevallige verdediging heb, is puur stellingsgeluk.'
Na de tweede ronde staan twaalf spelers bovenaan. Drie Brazilianen, twee Indiërs, twee oude helden (Romanishin en Hort) en slechts één Nederlander, Friso Nijboer.

Gupta - Brandenburg
Zwart heeft in de eerste zetten van de opening een behoorlijke achterstand in ontwikkeling opgelopen. Om hier gebruik van te maken zal wit snel moeten handelen en dat is dan ook precies wat hij doet. 12.b4! cxb4 13.Dc2 Kd7 14.Ped4 e6 15.Lb2 Le7 16.Tfc1 Td8 17.a4 Db6 18.a5 Db7 19.Da4 Ld6 20.Pxd6 Kxd6 21.Pb5 Kd7 22.Tc7 1-0

 
Tate - Vedder
Wit heeft al zijn lichte stukken op de zwarte koningstelling gericht. Met de volgende zet slaat hij een bres in de zwarte verdediging. 19.Pxh6! Dxh6 20.Pxg5 Pf4 21.Lxf4 exf4 22.Pxf7 De zwarte stelling is niet meer te redden... 22...Dxh5 23.Pxd6 Kh8 24.Pxe8 Dxe8 25.e5 Lh6 26.Df5 De7 27.Lf7 1-0Kroon ronde 1 / Open ronde 3

 

Sokolov begint met eclatante zege

Wie de vier Kroongroepdeelnemers aan het werk wilde zien, moest vandaag op tijd komen. Na twee uur spelen waren Smeets en Adly het erover eens dat verder spelen zinloos was en een uurtje later had Sokolov de stelling van Marie Sebag met de grond gelijk gemaakt. Jan Smeets had zich een ander debuut gewenst dan een remise in 22 zetten met wit. Een beetje beteuterd legde hij uit wat er gebeurd was: 'Die gek speelde in de opening alle zetten à tempo en toch kreeg ik een prachtstelling. Toen ging het opeens mis. Ik zag spoken, deed een prutzet en was al mijn voordeel kwijt'. Smeets had het over de volgende stand:

Adly (met zwart) zou inderdaad een onaangename middag hebben gehad als wit hier 20. Pe4 had gespeeld. Die voor de hand liggende zet had Smeets natuurlijk ook wel gezien, maar er sloop twijfel in zijn ziel toen hij begon na te denken over de gevolgen van 20 ... Pb4. Ten onrechte, 20 ... Pb4 is na het simpele antwoord 21. Kb1! een slag in de lucht. Adly was 20 ... Pb8 van plan, maar ook dan staat wit prima.
Hoe het ook zij, Smeets speelde 20. Le2?, wat tot niets leidde na 20 ... Pd4 21. Lh5 Lb4 22, Td3 Lxc3. Een remiseaanbod deed de rest.

Ivan Sokolov leverde een modelpartij af ten koste van Marie Sebag die werkelijk geen voet aan de grond kreeg. De klap kwam hard aan bij de Française, die pas na vele troostende woorden van haar moeder weer de oude was.
De basis voor het succes legde Sokolov in de opening. Tegen de Slavische opening van Sebag koos hij een Catalaanse opstelling, die duidelijk als een verrassing kwam voor zijn tegenstandsters. 'Ik herinnerde me een uitspraak van Genna Sosonko', zei Sokolov. 'Die vertelde me eens dat vrouwen en Catalanen niet goed samengaan.'
Hoewel die uitspraak op verschillende manieren kan worden uitgelegd, bleek de openingskeus een schot in de roos. Sebag maakte snel een fout die niet meer kon worden hersteld:

Sebag (met zwart) speelde hier 13 ... c5?, wat na 14. Ld6! tot onoverkomelijke moeilijkheden leidde. Spannende verwikkelingen zijn mogelijk na 13 ... b5!? 14. axb5 Lxc3 15. bxc6. Niet goed is dan 15 ... Lxb2 16. Pc4! Lxa1 17. c7 De7 18. Ld6 en na 15 ... Lxd2 brengt wit met 16. Dxd2! Pb6 17. d5 een kansrijk stukoffer. Zwarts beste kans is misschien 15 ... Lxd4 16. cxd7 Dxd7 17. e5 Pd5 18. Pxc4 Da7, al staat wit beter na 19. Dd2.

In het open toernooi was het een slechte dag voor de helden van weleer. Vlastimil Hort werd vreselijk ingemaakt door de Braziliaan Alexander Fier en Oleg Romanishin verloor op tijd van de Amerikaan Ray Robson. Die laatste gebeurtenis zorgde voor grote commotie. In gierende tijdnood werd Romanishin enkele malen door zijn 14(!)-jarige tegenstander gemaand zijn zetten te noteren. Geheel ten onrechte natuurlijk, met minder dan vijf minuten bedenktijd is een speler niet verplicht te noteren.

Hoe het ook zij, Romanishin raakte geïrriteerd, verloor zijn concentratie en overschreed de tijd net voordat hij na het uitvoeren van zijn 40ste zet de klok kon indrukken. Daarmee was de kous niet af. Hoewel Romanishin het notatiebiljet al ondertekend had, tekende hij een uur na afloop van de partij protest aan tegen de uitslag. Zonder succes, de commissie van beroep kon weinig anders doen dan het protest afwijzen. Romanishin mokte nog geruime tijd na.

Na drie ronden hebben nog drie spelers de maximale score. Nijboer, Robson en Fier staan (het mag eenmaal worden opgeschreven) fier op kop.Kroon ronde 2 / Open ronde 4

Ivan Sokolov heeft ook zijn tweede partij in de kroongroep van het Essent schaaktoernooi in het gemeentehuis van Hoogeveen gewonnen. Zo gemakkelijk als in de eerste ronde ging het echter niet. De Egyptische oud-jeugdwereldkampioen Ahmed Adly gaf op de 27ste zet een kwaliteit weg en toen was het pleit snel beslecht. Maar daarvoor had Adly met origineel spel Sokolov in het defensief weten te dringen.

'Het is opmerkelijk maar 4. Pc3 is bij mijn weten nog niet eerder gespeeld in de Reti', stelde Sokolov na afloop. '4. Pa3 is daar de normale voortzetting. Maar zijn nieuwtje is waarschijnlijk helemaal niet slecht. Tot het moment waarop hij blunderde had ik het niet gemakkelijk.'

Nationaal kampioen Jan Smeets bleef in het spoor van Sokolov door een zege op Marie Sebag. 'Na de opening had ik niet zo heel veel', oordeelde Smeets na afloop. 'Al mijn stukken stonden goed, maar als dat niet goed genoeg is moet je wat risico durven te nemen. Dat deed ik met b4 en gelukkig liepen de complicaties goed af voor mij.'

In de Open Groep consolideerde Friso Nijboer zijn leidende positie door een korte remise tegen de Braziliaan Alexander Fier. Wouter Spoelman achterhaalde de koplopers door een overwinning met zwart op de Braziliaan Mekhitarian. 'Ik had een beetje een dubieuze opening voorbereid', legde Spoelman uit. 'Voor een keer is dat niet zo erg.'

Mekhitarian kwam in het voordeel maar koos tijdens een slagenwisseling niet voor de beste volgorde en daarna stond ik in het eindspel al iets beter', vervolgde onze landgenoot. 'Later kon ik een stuk winnen maar dan was het gek genoeg waarschijnlijk remise geworden. In plaats daarvan ging ik met mijn pion rennen en daar had hij geen verdediging tegen.'Kroon ronde 3 / Open ronde 5

Sokolov op 3 uit 3

Ook in de derde ronde heeft Ivan Sokolov bewezen dat er niet getwijfeld mag worden aan zijn favorietenrol in de kroongroep van het Esssent-schaaktoernooi. Onze landgenoot won ook zijn derde duel en gaat halverwege onbedreigd aan kop met anderhalf punt voorsprong op de nummer twee in het klassement Jan Smeets.

Tegen Smeets bleek dat Sokolov het Catalaans niet alleen voor zijn partij tegen Marie Sebag had voorbereid. 'Ik hoopte natuurlijk dat Smeets dat wel zou denken, aldus de trotse koploper. De strijd was al snel beslist. 'De twaalfde zet van Smeets was waarschijnlijk al de beslissende fout', dacht Sokolov direct na afloop van de partij. 'Beter was 12...a5 geweest. Na 13.e4 heb ik goede compensatie maar misschien niet meer dan dat.'

Marie Sebag was in het gemeentehuis van Hoogeveen dichtbij haar eerste overwinning. Ahmed Adly offerde in het Siciliaans een pion op de damevleugel maar Sebag neutraliseerde het zwarte initiatief door dameruil en ging toen proberen in het eindspel haar pluspion te verzilveren. 'Misschien stond ik gewonnen, misschien niet, maar ik stond inderdaad beter. Wellicht dat 38.Tf5 van mij niet de beste was en had ik in plaats daarvan 38.Tf3 moeten spelen.

In de open groep kwamen Alexandr Fier en wereldjeugdkampioen Abhijeet Gupta alleen aan de leiding. Fier bleek te sterk voor Ray Robson die in het middenspel mat slechts kon vermijden door heel wat materiaal te geven. Direct na de 40ste zet staakte de Amerikaan de hopeloze strijd. Gupta won van Wouter Spoelman. 'De opening kostte me veel te veel tijd. Ik kwam na eerst slecht gestaan te hebben goed terug in de partij, maar 28.Pd4 was een blunder. Ik moet natuurlijk op d5 nemen en dan is het nog lang niet duidelijk.'

Friso Nijboer is door een remise tegen Parimarjan Negi weer de beste Nederlander. Nijboer kwam in het middenspel weliswaar een kwaliteit voor maar voldoende voor de winst was dat niet.Open ronde 6

Alexandr Fier neemt grote voorsprong in open toernooi

Terwijl de hoge heren (en dame) uit de Kroongroep genoten van het aangename herfstweer, meldde het voetvolk van het open toernooi zich voor een gewone werkdag. Alhoewel voetvolk? Het verschil in speelsterkte tussen de sterkste deelnemers aan het open toernooi en die van de Kroongroep is dit jaar niet opvallend groot. De rating van Erwin L'Ami, de nummer een van de plaatsingslijst, is zelfs hoger dan die van drie Kroongroep-deelnemers.

Maar L'Ami staat (nog) niet bovenaan, al won hij wel na een lange duw-en-trekpartij tegen de Braziliaan Diego di Berardino. Diens landgenoot Alexandr Fier (spreek uit Fjer) maakt voorlopig de dienst uit in de open groep. Na een gedecideerde zege met zwart op jeugdwereldkampioen Gupta staat Fier met de prachtscore van 5,5 uit 6 een vol punt voor op de rest.

Fier behandelde de opening bijzonder goed:

Gupta - Fier na 12. Df3 Pc6. Toen in deze stelling 13. Lxc7 volgde, dachten de toeschouwers dat zwart zich had vergist. Bij nader inzien blijkt de stelling nog bekend uit de praktijk. Na het vervolg 13... De7 14. Ld3 introduceerde Fier met 14... Kg7(!) een nieuwe zet, die minstens even sterk is als het eens door Eljanov gespeelde 14... Pxd4 15. Dh3 Ph7. Ook het vervolg speelde Fier prima. Na 15. Le5 d6 16. Lxg6 (na 16. Lxf6+ Dxf6 17. Lxg6 Dxf3 18. Pxf3 Kxg6 heeft zwart een gunstig eindspel) 16... dxe5 17. Lxd3 exd4 18. Dg3 Tg8! 19. Dxg5+ Kf8 had zwart groot voordeel. Het duurde nog lang, maar de overwinning kwam niet in gevaar.

Fiers naaste concurrenten bleven steken op remises. Pavlovic - Naumkin stelde weinig voor, maar de partij tussen Nijboer en Haslinger was boeiend. Nijboer verloor de slag in de opening en mocht blij zijn dat zijn tegenstander gretig inging op een zetherhaling. Zonder veel risico had Haslinger ook op winst kunnen spelen met 21... Pc6 22. Pc7 Db4 23. Pxe6 Te8!

Iets verderop in de zaal klom Vlastimil Hort tot veler genoegen naar de gedeelde tweede plaats na een onberispelijke zege op de Azerbeidzjaan Safarli. In tijdnood liepen de zaken bijna uit de hand. Toen Safarli in een volkomen hopeloze stand merkte dat Hort zijn zetten niet meer noteerde, sprak hij zijn grote tegenstander daarop aan. Hij was aan het verkeerde adres. Hort kende zijn rechten en wist dat noteren met minder dan vijf minuten bedenktijd niet verplicht is. Omdat hij gehinderd was, vroeg en kreeg hij van de arbiter een extra minuut bedenktijd. Daarna schoof hij de partij gemakkelijk uit.

Naast grote winnaars zijn er ook grote verliezers. Herman Grooten doet het bijna altijd goed in Hoogeveen, maar ditmaal is het toernooi voor hem een nachtmerrie. Na vier nederlagen op rij staat hij met 1 uit 6 bijna onderaan. Schaken kan een heel vervelend spel zijn.

Ronde 4, Open ronde 7

Voor Jan Smeets werd het een dag om snel te vergeten. Behoorlijk verkouden verscheen hij achter het bord om daar vervolgens naar eigen zeggen onnodig van Ahmed Adly te verliezen. 'Ik zag vandaag echt helemaal niets', verzuchtte Smeets na afloop. 'En dat terwijl ik veel meer bedenktijd dan normaal verbruikte.'

Op de 15de zet zocht Smeets met h6 complicaties op. 'Nodig was dat niet, maar ik had 18. Lb4 niet gezien. Pijnlijk. Ik mocht van geluk spreken dat ik niet onmiddellijk verloor. Maar ook daarna miste ik de ene na de andere mogelijkheid om remise te maken.' De eerste optie waar Smeets op doelde diende zich al snel aan. Als hij zelf dames ruilt met 20...Dxb3 heeft wit in het eindspel geen winstkansen. Zelfs toen Smeets er zelf al niet meer in geloofde was de stelling echter nog in evenwicht. 33...Txc7 bleek een vreselijke blunder. 'Na 33... Kxc7 zie ik geen winst voor hem', stelde Smeets teleurgesteld vast.

Adly klom door zijn overwinning op Smeets naar de tweede plaats op anderhalf punt achterstand van Ivan Sokolov. Die kwam vandaag niet verder dan remise tegen Marie Sebag. 'Maar daar mocht ik nog blij mee zijn', oordeelde Sokolov. 'Als ze in plaats van 32. Le3? de manoeuvre a4 gevolgd door Pa2-b4 had gespeeld, was ik zwaar in de problemen gekomen.'

Volgens Sokolov was hij in de problemen gekomen omdat hij zich te laat realiseerde dat zijn plan om een toren op d6 te posteren niet zou werken. 'Sebags 28. Dc5 was heel sterk. Ik had 28... Le7 al bijna gespeeld toen ik zag dat ik na 29. Dxe7! Txe7 30. Txd8+ weinig meer heb om op te hopen.

In de open groep consolideerde de Braziliaan Alexandr Fier zijn koppositie door een korte remise met Erwin l'Ami. 'Ik dacht eerst dat ik beter stond, maar in werkelijkheid stond juist hij duidelijk beter in de slotstelling', verklaarde onze landgenoot zijn vredelievende houding. Van de achtervolgers wisten alleen de Engelsman Stewart Haslinger en de Rus Igor Naumkin te profiteren. Zij staan nu op een half punt achterstand.

In de onderste regionen deed Ron Hoffman verwoede pogingen het eindspel van koning en twee paarden tegen koning te winnen van Rudolf Potze. Pas tegen achten ging hij akkoord met remise.Ronde 5, Open ronde 8

Sokolov wint Essent Toernooi

Ivan Sokolov heeft het 12de Essent schaaktoernooi in het gemeentehuis van Hoogeveen op zijn naam gebracht. Onze landgenoot won met de zwarte stukken van Jan Smeets waardoor hij een ronde voor het einde al onbereikbaar werd voor de concurrentie. In de andere partij liet Marie Sebag zien dat ze behalve goed kan schaken - dat had ze immers al getoond - ook kan winnen. De Française zette op overtuigende wijze Ahmed Adly van het bord en klom daardoor naar de gedeelde tweede plaats.

Smeets kon tegen Sokolov lange tijd op een klein voordeeltje bogen. 'Maar nadat ik met a4 en axb5 thematisch de a-lijn had geopend, kon ik eigenlijk geen vervolgplan bedenken. Mijn tegenstander wel, en al snel kreeg ik het moeilijk', vertelde Smeets na afloop. 'Pijnlijk was, net als gisteren dat het evenwicht pas later in de partij verbroken werd, toen ik er zelf al niet meer zo in geloofde.'

Sebag won fraai van Adly. Die nam in de opening grote risico's en bood rond de 20ste zet toen hij zag dat hij te ver was gegaan remise aan. Sebag weigerde resoluut en had in het vervolg weinig moeite om haar voordeel eerst in pionwinst en later in een vol punt om te zetten.

In de open groep speelde de Braziliaanse koploper Fier een korte remise met Igor Naumkin. Omdat Stuart Haslinger wel tot winst kwam zijn er nu twee koplopers. Friso Nijboer won in het verre eindspel van Ray Robson die in remisestelling verzuimde remise te claimen nadat er meer dan 50 zetten geen stukken waren geslagen of pionnen waren verzet. Onze landgenoot volgt de koplopers op een halfje.Ronde 6, Open ronde 9

Smeets op de valreep naar tweede plaats

Als de toernooiwinnaar voor de laatste ronde bekend is, wordt soms gezegd dat voor hem niets meer op het spel staat. Dat is onzin. Er staat altijd iets op het spel: prestige, de wens het publiek te vermaken en niet te vergeten Elopunten. Het verbaasde dan ook niemand dat Kroongroepwinnaar Ivan Sokolov gedecideerd weigerde, toen tegenstander Ahmed Adly hem vandaag bij de achtste zet remise aanbood. Sokolov had vrijdag al aangekondigd dat hij zou vechten: 'Omdat ik hier goed betaald krijg, vind ik het vanzelfsprekend dat ik in elke partij mijn uiterste best doe. Ook als ik het toernooi al heb gewonnen'.

Ondanks die prijzenswaardige instelling won Sokolov zijn laatste partij niet. Adly rechtte de rug, toen hij begreep dat hij voor het halve punt moest werken en hield met nauwkeurig spel een ver opgerukte witte centrumpion in toom. Bij de 35ste zet was alle muziek uit de stelling en eindigde de strijd met een zetherhaling.

Ook in de andere partij met glazen stukken werd geknokt tot de laatste snik. Marie Sebag en Jan Smeets hadden zich zo goed voorbereid dat hun eerste twintig zetten in een ommezien op het bord stonden. Het tempo stokte, toen Smeets met 20 ... Lg4 een stil remisevoorstel deed dat wit met 21. Td3 Lf5 22. Tdd1 Lg4 had kunnen aannemen. Het was dapper van Sebag dat ze het aanbod weigerde, maar verstandig was het niet.

Met een geweldig loperpaar én een pion kreeg zwart meer dan voldoende compensatie voor de geofferde kwaliteit. Te laat zag Sebag dat ze aan de noodrem moest trekken.

Sebag - Smeets na 30 ... Kc4. Wit kan zich in deze stand waarschijnlijk nog net redden met 31. Te2! Kb3 32. Ke1 Lb1 33. Kd1, waarna zwart voorlopig niet verder komt. In plaats daarvan speelde ze 31. Pxg7? Kb3 32. Te2 Lb1 en nu was wit te laat. Na 33. Te5 b4 34. cxb4 a4! was de partij beslist en klom Smeets naar de met Adly gedeelde tweede plaats. Ver achter Sokolov, dat wel.

De slotronde van het open toernooi was een uurtje oud, toen links en rechts spelers gelukwensen in ontvangst konden nemen voor titelresultaten. Fred Slingerland, Stefan Kuipers en Floris van Assendelft behaalden meesterresultaten en Anne Haast voldeed aan de meesternorm voor vrouwen. De meeste felicitaties ontving Wouter Spoelman, die zeer verdiend zijn eerste grootmeesterresultaat boekte.

Na dit vrolijke begin ging de aandacht uit naar de strijd om de hoofdprijzen. Op het eerste bord streden Alexandr Fier en Stewart Haslinger lang maar vergeefs om de ongedeelde eerste plaats. Toen zij zich na vijfenhalf uur schikten in remise, wisten zij zich ingehaald door Friso Nijboer, die een schitterende partij won van Igor Naumkin. Toch was er een moment waarover Nijboer ontevreden was:

Nijboer - Naumkin na 24 ... Db5. In deze stand kon wit onmiddellijk winnen met 25. Td3! (dreigt 26. Tg3) 25 ... f4 26. Te5 Dc6 27. Tg5 en zwart kan opgeven. De winst was heel wat lastiger, toen wit de andere torenzet naar de derde rij koos. Nijboer herstelde zich met twee prachtzetten. Eerst de stille manoeuvre 30. Td4! en daarna de paukenslag 32. Df6!!, waarna het mat ondekbaar was. Hij werd voor zijn spel beloond met de schoonheidsprijs.

Open

Norms achieved

Name FED Norm
Spoelman, Wouter NED GM
Slingerland, Fred NED IM
Kuipers, Stefan NED IM
Van Assendelft, Floris NED IM
Haast, Anne NED WIM

Statistics